Kako kupiti mliječnu alergiju bez čokolade

U svijetu prepunom ljubitelja čokolade mnogi će ljudi s alergijama na mlijeko teško zadovoljiti svoje slatke zube. Čokolada je jedan od proizvoda koji uzrokuje mnogo problema onima koji su alergični na mlijeko. [1] Zato je važno biti potpuno siguran da vaša čokolada ne sadrži mlijeko. Ovaj članak daje savjete kako pronaći čokoladu bez mlijeka i kako provjeriti je li čokolada bez mliječnih bjelančevina.

Provjera naljepnica

Provjera naljepnica
Pročitajte etikete na ambalaži čokolade. Popis sastojaka i pripadajući informativni jezik pomoći će vam da utvrdite koje su marke ili stilovi čokolade bez mlijeka. Potražite riječi poput "bez mliječnih proizvoda", "bez mlijeka", "pogodno za vegane" ili slično. Jednako tako potražite "proizvedeno na mjestu gdje se koristi mlijeko", "prerađeno istim strojevima na kojima se koristi mlijeko" itd .; ako ste vrlo alergični na mlijeko (što znači da imate izrazito nisku toleranciju na mliječne bjelančevine), ove fraze daju pokazatelj da u potpunosti izbjegavate tu marku ili vrstu čokolade jer postoji stvarni rizik da neki mliječni protein pređe na čokoladu tijekom proizvodnje.
Provjera naljepnica
Pazite na izraze povezane s mlijekom na popisima sastojaka čokolade (ovo uključuje punjene čokolade ili proizvode s okusom čokolade). Neki od najčešćih sastojaka koje treba zabrinuti uključuju: [1]
  • surutka
  • Mliječne krute tvari
  • Kazein, često napisan kao natrijev kazeinat
  • Laktoza, galaktoza (i većina sastojaka koji započinju s "laktozom" -)
  • Karamelno bojanje; ako nije drugačije naznačeno, ovo se često izvodi iz mlijeka.

Pronalaženje čokolade bez mlijeka

Pronalaženje čokolade bez mlijeka
Potražite čokoladu koja je posebno napravljena bez mliječnih proizvoda. Srećom, ovdje postoji nekoliko mogućnosti, uključujući:
  • Tamne čokoladne sorte. Mnoge sorte tamne čokolade ne dodaju mlijeko jer smanjuje gorčinu ili jak i ugodan okus tamne čokolade. Trebate se nositi s gorkim i jačim okusom koji dolaze s tamnim čokoladnim sortama. (Također budite svjesni da nije sva tamna čokolada bez mlijeka; prilično nekoliko marki tamnih čokolada i dalje će sadržavati mlijeko ili mliječne derivate ili će uključivati ​​mlijeko u nadjev ili aditive.)
  • Veganska čokolada. Bilo koja čokolada koja se prodaje veganima ne smije sadržavati mliječno mlijeko.
  • Soja, riža, kokos ili druga biljna mliječna čokolada. Biljne mliječne čokolade su u porastu, a nalaze se čak i u nekim supermarketima. Ova vrsta čokolade po ukusu će se razlikovati od mliječne mliječne čokolade, no možete otkriti da je okus još ljepši ili barem usporediv. Riža mliječna čokolada ima prilično glatku boju i ne prevladava okus čokolade.
  • Kosher pareve čokolada nema mlijeka.
Pronalaženje čokolade bez mlijeka
Započnite s lokalnim supermarketom. Provjerite naljepnice, kao što je gore objašnjeno, za sve marke u kojima se nalaze. Nikad ne znate koji bi od njih mogli biti bez mlijeka. Ako ih nema, razmislite da zatražite od čoveka bez mlijeka, barem na probnoj osnovi.
Mnoge košer pekarnice također prodaju peciva bez mlijeka (na bazi čokolade). Challah se pravi s jajima i miješanje mlijeka i jaja nije košer.
Jednom kada pronađete marku koja vam se sviđa, držite se toga. Tamo još nema puno marki, premda ovo područje raste.
Imajte na umu da ista marka može nositi linije čokolade koje sadrže mlijeko i druge linije koje nemaju. Nemojte pretpostaviti da su svi proizvodi marke bez mlijeka samo zato što je jedan ili nekoliko proizvoda bez mlijeka. [1]
Potražite na internetu recepte za slastice, tartufe ili domaće čokolade koje odgovaraju vašoj alergiji.
Potražite „slučajno bez mliječnih“ proizvoda s okusom čokolade, poput Oreosa, nekih mješavina vruće čokolade, smjese Brownie Duncan Hines (ali ne mliječne čokolade), čokoladni sorbet Häagen-Dazs, Hershey-ov čokoladni sirup, Nabisco čokoladni plišani grahams, čokolada Duncan Hines puter, Nesquik čokoladni sirup itd. [2] [1] Uvijek pažljivo čitajte etikete, prije nego što pretpostavite da je išta bez mlijeka. (Izraz "slučajno bez mliječnih proizvoda" jednostavno se odnosi na činjenicu da proizvođač nije namjeravao proizvod učiniti mliječnim bez mliječnih proizvoda i da biste mogli očekivati ​​da će proizvod sadržavati mliječno mlijeko, ali slučajno, nije, tako To vam je vjerojatno u redu. To bi moglo reći da može sadržavati i druge stvari koje nisu tako zdrave, tako da budite svjesni te mogućnosti.)
Provjerite upozorenja o alergiji. Čak i čokolada označena kao veganska može sadržavati tragove mlijeka.
Ovaj članak nije medicinski savjet. Uvijek razgovarajte o izboru hrane bez alergije sa svojim liječnikom ili drugim kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.
Obavezno uvijek provjerite trostruko. To vam može spasiti život ako imate izrazitu netoleranciju na mliječne bjelančevine. Budite sumnjičavi ako etiketa glasi "Napravljeno u postrojenju koje prerađuje ... mliječne / mliječne / mliječne derivate". Štoviše, čak i ako ste već imali robnu marku, prilikom svake kupnje uvijek čitajte etiketu. Ponekad proizvod bez mlijeka započinje s mliječnim proizvodima. Ponekad, kao i kod brenda Green and Black za čokoladu, revizija rizika otkriva da je potencijal za unakrsnu kontaminaciju i zaostajanje mliječnih bjelančevina prevelik, jer se ne mogu zajamčiti postupci čišćenja strojevima za uklanjanje mliječnih proteina. [3]
Ako niste sigurni u stanje čokolade bez mlijeka i ako vam je alergija na mlijeko visoka netolerancija, nemojte je konzumirati. Prije konzumacije čokolade zatražite savjet i pojašnjenje od tvrtke. Upotrijebite Twitter i Facebook avenije za kontakt s tvrtkom ako na e-poštu ili pisma ne dobijete odgovor ili ako to nije vaš način komuniciranja.
Označavanje bez mlijeka ili vegana ne jamči da je čokolada dobra za vas. I dalje može sadržavati kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze, puno šećera, hidrogenizirane masti i druge predmete koje ne treba konzumirati u velikim količinama.
l-groop.com © 2020